Da Naturmødet løb af stablen i weekenden, var det ikke kun politikere, forskere og organisationer, der havde fundet vej til Hirtshals. Det samme havde fem elever fra 2. g på Gladsaxe Gymnasium, der over tre dage i naturens tegn var med til at sætte et tiltrængt fokus på biodiversitetskrisen sammen med IPBES i Danmark.
Med den brusende vestkyst som kulisse blev havnen i Hirtshals i weekenden omdannet til et centrum for natur, biodiversitet og andre grønne emner, da Naturmødet 2022 åbnede dørene for mere end 30.000 gæster fra nær og fjern fra torsdag til lørdag.
Blandt årets deltagere var også Amalie, Asger, Laura, Julius og Emmely, der havde taget turen til Nordjylland fra Gladsaxe Gymnasium, hvor de til daglig går i 2. g. Eleverne var inviteret med på det vigtige møde af IPBES i Danmark – det danske koordinationskontor for det internationale IPBES-netværk, som er FN’s platform for biodiversitet og økosystemtjenester.
”Det er både lærerigt og en spændende faglig erfaring”, fortæller Amalie, der ligesom resten af gruppen ikke tidligere har været på Naturmødet. ”Det ville være tosset at sige nej, når nu vi fik chancen – og så er det meningsfuldt at være sammen om at formidle noget så vigtigt som klima og biodiversitet”, supplerer Julius.
Den usynlige krise
Hvor de fleste har hørt om klimakrisen, er der ikke mange, der er lige så bekendte med biodiversitetskrisen – tabet af arter af både dyr, planter og svampe, der foregår med stor hast både i Danmark og resten af verden. Emnet var da heller ikke øverst på lystavlen hos eleverne forud for turen til Hirtshals:
”Vi har beskæftiget os med klimakrisen i både folkeskolen og på gymnasiet, men biodiversitetskrisen har været mindre synlig, selvom den er mindst lige så vigtig som klimakrisen”, fortæller de samstemmende, og er alle enige om, at der er behov for mere viden målrettet den unge generation.
I løbet af Naturmødet deltog alle fem elever aktivt i tre faglige præsentationer på en af Naturmødets scener, hvor de var med til at gøre publikum klogere på alt fra planetære grænser, grøn økonomi og sammenhængen mellem klima- og biodiversitetskrisen med afsæt i undervisningsmaterialer udviklet af IPBES i Danmark. Og de fik tilmed deres radiodebut, da de blev inviteret i studiet hos Skaga FM for at fortæller om deres oplevelser.
Fokus på løsninger
Selvom der er mange udfordringer i verden, slår eleverne fast, at det er nødvendigt at holde fast i et fokus på løsningerne: ”Vi har brug for socialfaglige fællesskaber som motivation til at skabe forandringer, for meget af det handler jo om os selv – om vores livsstil og overforbrug af naturressourcer”, fortæller Laura og Emmely og suppleres af Asger: ”Der er brug for mere opmærksomhed på de her problematikker allerede på ungdomsuddannelserne. Vi er nødt til at starte et sted, og for os har det være på Naturmødet”.
Læs mere om Naturmødet her.