Blog Post

Rekordhøj dansk succesrate i biodiversitetsprojekter om naturbaserede løsninger

Rekordhøj dansk succesrate i biodiversitetsprojekter om naturbaserede løsninger

I fremtiden er der god grund til at forvente flere bud på naturbaserede løsninger – international ansøgningsrunde til forskningsprojekter gav rekordhøj dansk deltagelse.

Det europæiske partnerskab Biodiversa+ med 83 partnere fra 41 lande finansierer årligt internationale biodiversitetsprojekter, der skal bidrage til at finde løsninger på biodiversitetskrisen. For ganske nylig blev endnu en ansøgningsrunde afsluttet med naturbaserede løsninger som tema og med rekordhøj dansk deltagelse blandt de 34 vinderprojekter.

Blandt de 183 internationale ansøgninger havde 25 procent danske deltagere, og en tredjedel af de projekter, der endte med at blive indstillet til finansiering, havde dansk repræsentation. Det er en uhørt høj succesrate, der, udover kvaliteten af projektforslagene, også skyldtes, at Innovationsfonden fordoblede den danske bevilling til denne ansøgningsrunde.  

Naturbaserede løsninger er særligt relevante netop nu, set i lyset af at 130 lande har været samlet til forhandlinger i Windhoek, Namibia, om accepten af to epokegørende globale rapporter fra IPBES – dels om hvordan vi skaber transformative forandringer for at kunne stoppe tab af biodiversitet, samt hvordan vi balancerer afgørende hensyn til vores behov for fødevarer, sundhed og vandforsyning.

Her kan de 34 nye innovative forskningsprojekter om naturbaserede løsninger blive vigtige bidrag i den mere konkrete forskningsbaserede implementering af resultaterne af de kommende IPBES-rapporter.

Forskningsprojekterne om naturbaserede løsninger løber over tre år, og vil undersøge potentialet for at adressere biodiversitetskrisen og øvrige miljømæssige og sociale udfordringer og har dermed potentiale til at bidrage til at demonstrere transformative forandringer.

34 projekter om naturbaserede løsninger

Projekterne, der som nævnt er finansieret via Innovationsfonden og medfinansieret af EU-Kommissionen, har fokus på tre kritiske temaer:

  • Synergier og afvejninger: Undersøgelse af gevinster og omkostninger fra naturbaserede løsninger relateret til menneskelig sundhed.
  • Tab af biodiversitet: Undersøgelse af hvordan naturbaserede løsninger kan håndtere de menneskelige årsager til tab af biodiversitet.
  • Transformativ forandring: Undersøgelse af rollen for naturbaserede løsninger i at bidrage til lighed og andre samfundsmæssige ændringer.

De udvalgte projekter skal demonstrere et højt niveau af faglig kompetence og adressere globale udfordringer – dvs., at projektresultaterne skal kunne opskaleres. Ydermere skal de være udtryk for et interdisciplinært samarbejde, der involverer mange forskellige interessenter.

De danske projekter

De danske deltagere i de udvalgte projekter har samlet set fået tildelt bevillinger for 27,5 millioner kr. Projekterne er et resultatet af en omhyggelig evalueringsproces og udvælgelse gennemført af en uafhængig komite, der ledte til valget af de 34 projekter, og altså ikke færre end 11 med danske partnere. 

Den danske deltagelse er forankret på en række af de danske universiteter og på flere andre forskningsinstitutioner og private partnere.

I Danmark er det Innovationsfonden, der har ansvaret for at indstille de danske projekter til Biodiversas ansøgningsrunder:

Det er imponerende, at der er så høj dansk deltagelse, og at kvaliteten var så høj. Det resulterede i bevillinger for 27,5 millioner kroner til danske partneres deltagelse i biodiversitetsprojekter med fokus på naturbaserede løsninger.
– Aila Lonka, chef for internationale Samarbejder i Innovationsfonden.

Investeringer for millioner

IPBES i Danmark har spillet en afgørende rolle i at få Danmark ombord i det europæiske forskningssamarbejde i 2019 og Lars Dinesen, det danske IPBES-sekretariatets koordinator, har siden repræsenteret Innovationsfonden og Miljøministeriet i samarbejdet gennem målrettet arbejde for at få engageret danske forskningsinstitutioner og andre aktører og samtidig søge at fremme europæisk forskningssamarbejde og effekten af resultaterne:

Det bliver interessant at få resultaterne af alle disse forskningsprojekter fra det europæiske partnerskab,  og se hvordan resultaterne kan anvendes i praksis herunder for eksempel i arbejdet med at implementere naturgenopretningsloven. Og så glæder det mig naturligvis, at Innovationsfonden støtter op omkring de mange højest rangerede projekter, hvor danske aktører er involveret.
– Lars Dinesen, koordinator i IPBES i Danmark

Projekterne om naturbaserede løsninger starter mellem december 2024 og marts 2025, og bliver alle lanceret til et kick-off møde i Montpellier i Frankrig 9. april 2025 med mulighed for fysisk eller online deltagelse. Samlet repræsenterer de 34 projekter om naturbaserede løsninger en investering på mere end €40 millioner, inklusive medfinansieringen fra EU-Kommission.

Dette er det tredje forskningsudbud i regi af Biodiversa+. To afsluttede søgerunder inkluderer forskningsprojekter, der omhandler både beskyttelse og overvågning af biodiversitet. Biodiversa+ åbner igen for ansøgninger i november 2025 med fokus på emnet “Restoration of ecosystem function, integrity, and connectivity” (BiodivFunc).

Læs mere om næste ansøgningsrunde hos Biodiversa+ og få overblik over vigtige datoer her:

Biodiversa – Upcoming calls

Se den samlede oversigt over projekterne her:

BiodivNBS: €40 million investment in 34 innovative research projects

Related Posts