Er der plads til det hele, hvis vi ønsker at tilgodese både vedvarende energi, natur og alle andre samfundsinteresser? Spørgsmålet om Danmarks fremtidige arealanvendelse var i fokus under dette års Klimafolkemøde i Middelfart, hvor IPBES i Danmark i samarbejde med Triangle Energy Alliance (TEA) inviterede et oplagt panel til debat.
Panelets deltagere var Peter Møllgaard, professor og formand for Klimarådet, Anders Barfod, lektor ved Aarhus Universitet og medlem af IPBES i Danmarks styregruppe, Karsten Wandall, Kolding kommune, Signe Nepper Larsen, vicedirektør i Naturstyrelsen og Tom Heron, direktør i SEGES Innovation og med Lars Dinesen, koordinator i IPBES i Danmark som moderator.
Se højdepunkter fra debatten her:
Danmarks landareal er på 4,3 mio. hektar, og her skal vi både finde plads til byer og infrastruktur, industri, landbrug og skovbrug, natur og biodiversitet, alternativ energi og alle de andre aktiviteter og interesser, som knytter sig til det danske samfund?
Der er med andre ord tale om en pladsmæssig kabale, og der er brug for arealerne, når vi i skal forandre arealanvendelsen til en anden levevis.
Klimarådet har i deres arealrapport fra april 2024 fremhævet, at landbrugsarealet f.eks. kan reduceres med en tredjedel ved hjælp af relevante virkemidler og samtidig fastholde landbrugsproduktionen. En sådan arealmæssig reduktion vil kunne resultere i, at vi tilgodeser natur og biodiversitet, vandmiljøet og plads til alternativ energi m.m. og samtidig får en klimagevinst.
Debatten på Klimafolkemødet fokuserede på de mange hensyn og udfordringer, der knytter sig til fremtidens arealforvaltning: Hvordan opfyldes behovet for plads? Og hvad vil denne enorme udfordring kræve i form af nytænkning, samarbejde?
Aftenen før debatten havde regeringen netop offentliggjort deres beslutning om at etablere et grønt trepartsministerium, hvilket gjorde debatten ekstra aktuel.